Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 19.05.2024, 10:44

КЗ"Медведівський ЗДО"


Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Червень » 16 » Актуальне питання - профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей
08:44
Актуальне питання - профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це велика група інфекційних захворювань різної етіології (вірусної, бактеріальної, грибкової, паразитарної), які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі, що протікають з ознаками інтоксикації ураженням шлунково-кишкового тракту. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.Зараження здійснюється через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування (не миті овочі та фрукти, термічно не оброблені продукти харчування), через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні некип’яченої води, купанні в непроточній водоймі.Для бактеріальних ГКІ характерна літньо-осіння сезонність, для вірусних –зимово-весняна. У наш час ГКІ залишаються однією з найактуальніших проблем – за даними ВООЗ у світі щороку реєструється до 275 млн. випадків, в Україні 300 - 400 тисяч випадків кишкових інфекцій. Діти хворіють утричі частіше,  ніж дорослі. Чому найбільш сприйнятливі до гострих кишкових інфекцій діти? Пояснюється це тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина і шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості. І при попаданні збудника кишкових інфекцій в рот (а саме таким шляхом найчастіше відбувається зараження), вони легко проникають в кишечник. Іноді дитина переносить захворювання легко, але при цьому інфекційний процес може мати затяжний характер і надовго залишає важкий слід. Нерідко гастрит, коліт, дуоденіт і інші хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, якими страждають дорослі, є наслідками гострих кишкових інфекцій, перенесених у дитинстві.
Збудників цих інфекцій  багато, але клінічні прояви досить типові. Захворювання зазвичай починається гостро,  з погіршення самопочуття, слабкість, головний біль, підвищення температури тіла, з'являється нудота, пронос, біль в животі, здуття.  При появі таких симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря, лікування повинно проводитися під його контролем.
Експертами Всесвітньої Організації Охорони здоров'я для ефективної санітарної освіти населення всієї планети з профілактики гострих кишкових інфекцій розроблені десять «золотих» правил для запобігання харчових отруєнь (інфекцій):
1. Вибір безпечних харчових продуктів.
2. Ретельне  приготування  їжі.   
3. Вживання  приготованої  їжі  без зволікання.
4. Ретельне  зберігання  харчових  продуктів.   
5. Ретельне підігрівання  приготованої заздалегідь   їжі.           
6. Уникання  контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.  
7. Часте миття рук.
8. Тримання кухні в чистоті.
9. Зберігання та захист їжі від комах, гризунів та інших  тварин.
10. Використання чистої води з відомих джерел.


Кегичівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Переглядів: 93 | Додав: raisavelikorodnya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
  • Official Blog
  • uCoz Community
  • FAQ
  • Textbook

  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz